Logo UE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Instytucja Zarządzająca- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Logo PROW
Zamknij wyszukiwarkę
Cieszyńska Kraina
43-430 Skoczów ul. Mickiewicza 9
tel./fax 33 487 49 42
Godziny pracy biura: Pn-Pt: 7.30 - 15.30

NABÓR 9/2018 ROZWÓJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PRZEZ TWORZENIE LUB ROZWÓJ INKUBATORÓW PRZETWÓRSTWA LOKALNEGO

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Cieszyńska Kraina”

ogłasza nabór nr 9/2018

w ramach poddziałania 19.2. „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” dla operacji odpowiadających warunkom przyznania pomocy z zakresu:

Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność – przez tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego.

 

Termin składania wniosków:

07.05.2018 -22.05.2018r.

 

Miejsce składania wniosków:

Biuro LGD „Cieszyńska  Kraina”

ul. Mickiewicza 9

43-430 Skoczów

od poniedziałku do piątku w godz. 7:30 – 15:30

 

Wnioskodawcy:

  • podmioty posiadające siedzibę/oddział na obszarze wiejskim objętym LSR
  • osoby fizyczne mieszkające na obszarze wiejskim objętym LSR

 

Zakres tematyczny operacji: Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność w rozumieniu art. 2 pkt 19 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz.Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320), zwaną dalej „LSR”, przez:

  • tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych będących przedsiębiorstwami spożywczymi w rozumieniu art. 3 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), w których jest wykonywana działalność w zakresie produkcji, przetwarzania lub dystrybucji żywności pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego lub wprowadzania tej żywności na rynek, przy czym podstawą działalności wykonywanej w tym inkubatorze jest przetwarzanie żywności,

- w tym podnoszenie kompetencji osób realizujących operacje w tym zakresie.

 

Warunki udzielenia wsparcia:

  1. Operacja musi być zgodna z:

1)Celem ogólnym:

  • Tworzenie warunków do rozwoju przedsiębiorczości i tworzenia miejsc pracy;

2)Celem szczegółowym:

  • Tworzenie miejsc pracy na obszarze LSR;

3)Przedsięwzięciem:

  • Tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego;

4)Wskaźnikiem: musi realizować co najmniej jeden wskaźnik rezultatu i produktu.

5)Operacja musi spełniać warunki wskazane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 września 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 z późniejszymi zmianami.

6)Spełnić warunki oceny wstępnej;

7)Zostać uznana za zgodną z warunkami przyznania pomocy określonymi w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020;

8)Operacja musi spełniać warunki udzielenia pomocy wskazane w LSR.

9)Utworzony inkubator przetwórstwa spożywczego zgodnie z zapisami LSR musi mieć charakter ogólnodostępny i niekomercyjny

         2. Minimalna liczba punktów, których osiągnięcie jest niezbędne do wyboru projektu przez LGD to: 12,60pkt.

 

Kryteria wyboru operacji zawarte są w:

  1. Karcie oceny operacji wg. lokalnych kryteriów wyboru.
  2. Karcie oceny zgodności operacji z LSR.
  3. Karta oceny zgodności z programem.
  4. Karcie oceny formalnej.

Ww. dokumenty udostępnione są na stronie internetowej  www.cieszynskakraina.pl

 

W kryterium „Stopień realizacji celów LSR”  punkty są przyznawane tylko za realizację celów szczegółowych wynikających z celu ogólnego, który realizowany jest w ramach danej operacji.

W kryterium „Zastosowanie rozwiązań sprzyjających ochronie środowiska lub klimatu” % budżetu przeznaczony na zastosowanie technologii OZE liczony jest od kosztów kwalifikowanych wskazanych w zestawieniu rzeczowo-finansowym.

W kryterium „Zaspokojenie potrzeb określonych w LSR grup defaworyzowanych ze względu na dostęp do rynku pracy” punkty przyznawane jedynie na podstawie oświadczenia o zatrudnieniu osób z tej grupy na okres trwałości projektu.

 

Forma wsparcia:

Refundacja do 450 000,00 zł

 

Intensywność pomocy:

  • do 50% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku podmiotu wykonującego działalność gospodarczą, do której stosuje się przepisy ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, lecz nie więcej niż 300 000,00 zł.
  • do 63,63% kosztów kwalifikowalnych - w przypadku jednostek sektora finansów publicznych, bez limitu
  • do 70% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku pozostałych podmiotów, lecz nie więcej niż 450 000,00 zł.

Limit dostępnych środków

Limit  środków dostępnych w konkursie:  450 000,00 zł.                                                                                                          

 

Wykaz dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia wsparcia (brak poniższych dokumentów  będzie powodował niespełnieniem warunków udzielenia wsparcia oraz pozostawienie wniosku bez dalszej oceny):

  • Wniosek o przyznanie pomocy na operacje w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania działalności gospodarczej objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz wskazane we wniosku załączniki niezbędne do ustalenia spełniania warunków przyznania pomocy,
  • Biznesplan, który nie zakłada osiągania zysków z działalności prowadzonej w ramach inkubatorów, oraz informacje o tym, że operacja polega wyłącznie na tworzeniu lub rozwijaniu ogólnodostępnego i niekomercyjnego inkubatora.
  • Regulamin korzystania z inkubatora potwierdzający możliwość korzystania z inkubatora przetwórstwa lokalnego przez podmioty inne niż Wnioskodawca.
  • Oświadczenie wnioskodawcy, iż powstały inkubator przetwórstwa lokalnego produktów rolnych będzie to przedsiębiorstwo spożywcze w rozumieniu art. 3 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002.

 

Wykaz dokumentów potwierdzających spełnienie kryteriów wyboru operacji (brak poniższych dokumentów  będzie powodował nieprzyznanie punktów w ramach danego kryterium wyboru operacji):

 

  • Dokumenty potwierdzające zaspokojenie potrzeb określonych w LSR grup defaworyzowanych ze względu na dostęp do rynku pracy: oświadczenie o zatrudnieniu osób z tej grupy na okres trwałości projektu.

 

Tryb składania wniosków:

Wnioski wraz z załącznikami należy składać na odpowiednich formularzach w 2 egzemplarzach wersji papierowej oraz w wersji elektronicznej, przy czym wersja elektroniczna winna zawierać formularz wniosku o przyznanie pomocy, biznesplan. Wnioski  należy składać bezpośrednio (osobiście lub przez osobę upoważnioną lub pełnomocnika) w miejscu i terminie wskazanym w ogłoszeniu.

 

Szczegółowych informacji na temat naboru udziela biuro LGD „Cieszyńska Kraina” z siedzibą przy ulicy Mickiewicza 9 w Skoczowie, tel.: (033) 487 49 42, adres e-mail: biuro@cieszynskakraina.pl

Miejsce udostępnienia dokumentów:

  1. Procedura wyboru i oceny operacji w ramach LSR.
  2. Formularz wniosku o udzielanie wsparcia, formularz wniosku o płatność, formularz umowy o udzielenie wsparcia, formularz biznesplanu.
  3. Karta weryfikacji formalnej.
  4. Karta weryfikacji zgodności operacji z warunkami przyznania pomocy określonymi w Programie rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020.
  5. Karta oceny operacji wg lokalnych kryteriów wyboru.
  6. Karta oceny zgodności operacji z LSR.
  7. Lokalne kryteria wyboru.
  8. Lokalna Strategia Rozwoju kierowanego przez społeczność.
Informacje dotyczące projektów i działań do czerwca 2015 r. strona zostanie otwarta w nowej karcie
Wypełnij ankietę strona zostanie otwarta w nowej karcie Przejdź do Facebook strona zostanie otwarta w nowej karcie
Ikona
Cieszyńska Kraina
pobierz bezpłatną aplikację
AppStoreGoogle Play