NABÓR 9/2018 ROZWÓJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PRZEZ TWORZENIE LUB ROZWÓJ INKUBATORÓW PRZETWÓRSTWA LOKALNEGO
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Cieszyńska Kraina”
ogłasza nabór nr 9/2018
w ramach poddziałania 19.2. „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” dla operacji odpowiadających warunkom przyznania pomocy z zakresu:
Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność – przez tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego.
Termin składania wniosków:
07.05.2018 -22.05.2018r.
Miejsce składania wniosków:
Biuro LGD „Cieszyńska Kraina”
ul. Mickiewicza 9
43-430 Skoczów
od poniedziałku do piątku w godz. 7:30 – 15:30
Wnioskodawcy:
- podmioty posiadające siedzibę/oddział na obszarze wiejskim objętym LSR
- osoby fizyczne mieszkające na obszarze wiejskim objętym LSR
Zakres tematyczny operacji: Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność w rozumieniu art. 2 pkt 19 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1303/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz ustanawiającego przepisy ogólne dotyczące Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Spójności i Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1083/2006 (Dz.Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 320), zwaną dalej „LSR”, przez:
- tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych będących przedsiębiorstwami spożywczymi w rozumieniu art. 3 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), w których jest wykonywana działalność w zakresie produkcji, przetwarzania lub dystrybucji żywności pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego lub wprowadzania tej żywności na rynek, przy czym podstawą działalności wykonywanej w tym inkubatorze jest przetwarzanie żywności,
- w tym podnoszenie kompetencji osób realizujących operacje w tym zakresie.
Warunki udzielenia wsparcia:
- Operacja musi być zgodna z:
1)Celem ogólnym:
- Tworzenie warunków do rozwoju przedsiębiorczości i tworzenia miejsc pracy;
2)Celem szczegółowym:
- Tworzenie miejsc pracy na obszarze LSR;
3)Przedsięwzięciem:
- Tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego;
4)Wskaźnikiem: musi realizować co najmniej jeden wskaźnik rezultatu i produktu.
5)Operacja musi spełniać warunki wskazane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 września 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 z późniejszymi zmianami.
6)Spełnić warunki oceny wstępnej;
7)Zostać uznana za zgodną z warunkami przyznania pomocy określonymi w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020;
8)Operacja musi spełniać warunki udzielenia pomocy wskazane w LSR.
9)Utworzony inkubator przetwórstwa spożywczego zgodnie z zapisami LSR musi mieć charakter ogólnodostępny i niekomercyjny
2. Minimalna liczba punktów, których osiągnięcie jest niezbędne do wyboru projektu przez LGD to: 12,60pkt.
Kryteria wyboru operacji zawarte są w:
- Karcie oceny operacji wg. lokalnych kryteriów wyboru.
- Karcie oceny zgodności operacji z LSR.
- Karta oceny zgodności z programem.
- Karcie oceny formalnej.
Ww. dokumenty udostępnione są na stronie internetowej www.cieszynskakraina.pl
W kryterium „Stopień realizacji celów LSR” punkty są przyznawane tylko za realizację celów szczegółowych wynikających z celu ogólnego, który realizowany jest w ramach danej operacji.
W kryterium „Zastosowanie rozwiązań sprzyjających ochronie środowiska lub klimatu” % budżetu przeznaczony na zastosowanie technologii OZE liczony jest od kosztów kwalifikowanych wskazanych w zestawieniu rzeczowo-finansowym.
W kryterium „Zaspokojenie potrzeb określonych w LSR grup defaworyzowanych ze względu na dostęp do rynku pracy” punkty przyznawane jedynie na podstawie oświadczenia o zatrudnieniu osób z tej grupy na okres trwałości projektu.
Forma wsparcia:
Refundacja do 450 000,00 zł
Intensywność pomocy:
- do 50% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku podmiotu wykonującego działalność gospodarczą, do której stosuje się przepisy ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, lecz nie więcej niż 300 000,00 zł.
- do 63,63% kosztów kwalifikowalnych - w przypadku jednostek sektora finansów publicznych, bez limitu
- do 70% kosztów kwalifikowalnych – w przypadku pozostałych podmiotów, lecz nie więcej niż 450 000,00 zł.
Limit dostępnych środków
Limit środków dostępnych w konkursie: 450 000,00 zł.
Wykaz dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia wsparcia (brak poniższych dokumentów będzie powodował niespełnieniem warunków udzielenia wsparcia oraz pozostawienie wniosku bez dalszej oceny):
- Wniosek o przyznanie pomocy na operacje w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania działalności gospodarczej objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz wskazane we wniosku załączniki niezbędne do ustalenia spełniania warunków przyznania pomocy,
- Biznesplan, który nie zakłada osiągania zysków z działalności prowadzonej w ramach inkubatorów, oraz informacje o tym, że operacja polega wyłącznie na tworzeniu lub rozwijaniu ogólnodostępnego i niekomercyjnego inkubatora.
- Regulamin korzystania z inkubatora potwierdzający możliwość korzystania z inkubatora przetwórstwa lokalnego przez podmioty inne niż Wnioskodawca.
- Oświadczenie wnioskodawcy, iż powstały inkubator przetwórstwa lokalnego produktów rolnych będzie to przedsiębiorstwo spożywcze w rozumieniu art. 3 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002.
Wykaz dokumentów potwierdzających spełnienie kryteriów wyboru operacji (brak poniższych dokumentów będzie powodował nieprzyznanie punktów w ramach danego kryterium wyboru operacji):
- Dokumenty potwierdzające zaspokojenie potrzeb określonych w LSR grup defaworyzowanych ze względu na dostęp do rynku pracy: oświadczenie o zatrudnieniu osób z tej grupy na okres trwałości projektu.
Tryb składania wniosków:
Wnioski wraz z załącznikami należy składać na odpowiednich formularzach w 2 egzemplarzach wersji papierowej oraz w wersji elektronicznej, przy czym wersja elektroniczna winna zawierać formularz wniosku o przyznanie pomocy, biznesplan. Wnioski należy składać bezpośrednio (osobiście lub przez osobę upoważnioną lub pełnomocnika) w miejscu i terminie wskazanym w ogłoszeniu.
Szczegółowych informacji na temat naboru udziela biuro LGD „Cieszyńska Kraina” z siedzibą przy ulicy Mickiewicza 9 w Skoczowie, tel.: (033) 487 49 42, adres e-mail: biuro@cieszynskakraina.pl
Miejsce udostępnienia dokumentów:
- Procedura wyboru i oceny operacji w ramach LSR.
- Formularz wniosku o udzielanie wsparcia, formularz wniosku o płatność, formularz umowy o udzielenie wsparcia, formularz biznesplanu.
- Karta weryfikacji formalnej.
- Karta weryfikacji zgodności operacji z warunkami przyznania pomocy określonymi w Programie rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020.
- Karta oceny operacji wg lokalnych kryteriów wyboru.
- Karta oceny zgodności operacji z LSR.
- Lokalne kryteria wyboru.
- Lokalna Strategia Rozwoju kierowanego przez społeczność.